Historiaa: Sport C-jun SM-pronssi

Jääkiekkokeskustelua laidasta laitaan. Pelaajat, ottelut, valmennus ym. kaikki tämän otsikon alle. Diskussion även på svenska - gärna även under egna rubriker.

Historiaa: Sport C-jun SM-pronssi

ViestiKirjoittaja Tapio Osala » 11 Huhti 2013, 23:56

Jouduin kaivelemaan pyynnöstä vähän arkistoja.

Sport C-junnut saavutti pronssisen SM-mitalin 21.3.1978. Mitali noudettiin Hesasta, HJK:lta jatkoajan jälkeen.

Semifinaali hävittiin otteluin 1-2 Jokereille, josta tuli mestari (en ole tästä satavarma, kolmanteen ottelun sekin sarja meni). TPS kukisti HJKn semifinaaleissa. TPS sai loppusarjassa kärsiä myös tappion Vaasassa.

Sportin loppusarjalohkossa oli Kärpät, TPS ja Tappara, josta siis Sport ja TPS jatkoon.

Ennen pääsyä loppusarjaan eli kahdeksan parhaan joukkoon piti selvittää karsintamatseissa Ässät. Se voitettiin kotona 7-2 (Vielä ilman Dontsaa, Aki Wiklund teki tuossa matsissa hattutempun).

Sport voitti tuolla kaudella kaikki kotiottelunsa. Yksi rökäletappio (kun johdettiin puhtaalla pelillä loppusarjaa sen puolivälissä) käytiin vajaalla joukkueella hakemassa Oulusta (1-11). Ouluun ei tullut mukaan myös edustuksessa pelannut Jari "Donsta" Munck koska ykkösellä oli vielä tuolloin mahdollisuus päästä I-div play-offiin. (ei kuitenkaan päässyt vaikka Hjerpe oli tuolloin aivan kunkku, FoPS voitti ratkaisevan ottelun Vaasassa)

Vaasassa sai kyllä Kärpät kyytiä 5-1 kun Dontsakin oli mukana.
Ensimmäinen C-jun pronssipeli hävittiin vielä Helsingissä, ilman Dontsaa.

Kun I-joukkueen kausi "sopivasti" päättyi sai C-junnut Dontsan takaisin käyttöönsä.
Kotipelissä voitti Sport HJKn 4-1 ja Dontsa taas mukana ja maalintekijänäkin. Muut maalit: Ari Koskiluhta, Tom Sandvik ja Tony Laaksoharju.

Ratkaisevassa kolmannessa pronssipelissä meni HJK 10 minuutissa 2-0 johtoon. Sport kavensi 12 min kohdalla kun Dontsa ensiksi täräytti molken naamariin ja Jukka Sipola pani reparin maaliin.

Toisessa erässä HJK meni alussa jo 3-1 johtoon mutta ajassa 10;22 Tero Kiveliö kavensi taas, 3-2:een.

Sitten Dontsa otti ohjat käsiinsä: Sai kiekon omalla sinisellä, lähti hyökkäämään, kiersi kaksi pakkia ja pani ylämummoon. 3-3.

Jatkoajalla sitten Tony Laaksoharju ratkaisi mitalit Vaasaan.

(Sama ikäluokka saavutti myös E-junnujen SM-turnauksessa pronssia ja D-junnuissa jopa toisen sijan "Fazer-turnauksessa". Se oli kutsuturnaus, johon maan parhaat D-junnut kutsuttiin mutta ei nauttinut kuitenkaan SM-statusta. Jos jollakin on hallussa vanhoja Jääkiekkokirjoja niin em. tietoihin haluaisin vahvistuksen, netistä niitä en löytänyt).

A-junnuissa sama ikäluokka oli SM-sarjan 5.sijan. (B-junnuissa ei menestystä tullut kun monet jo pelasivat A-junnuissa tuolloin).

Sportin naiset on Jorma "Jome" Välimäen valmennuksessa saaneet myös SM-mitalin. Väriä en muista.

(nuo jutut on vanhoista lehtileikkeistä koottu)

--
Aika helposti voidaan arvioida, että Jari Munck oli tuolloin ikäluokkansa paras pelaaja Suomessa.Hänen luistelutaitonsa ja pelitajunsa oli omaa luokkansa. Hän luisteli niin taloudellisesti, että pelasi uskomattomia minuutteja. Tuolloin pelattiin muutenkin vain kolmella kentällisellä, kaikissa sarjoissa. Muistan kun kun yhdessä vieraspelissä Dontsan lähtiessä kiekkoa tuomaan omalta alueelta keskialueelle kuulin katsomosta kauhusekaisen huudahduksen "MUNKKI TULEE!".

Minulla ei ole kaikkien pelaajien nimiä tallessa mutta tässä joitakin:

mv Lasse Påfs (pääsi myös liiton Varalan leiriltä erikoisvalmennettavien joukkoon, Lasse on vanhan Sportpakin Kaj "Kaitsu" Påfsin pikkuveli)

1. kentällinen Ari Koskiluhta, Jukka Keko, Aki Wiklund
Jari Munck,Jari Kiviniemi
2. ketju Tony Laaksoharju, Jukka Sipola , Staffan Nykvist
Kari Ylimäenpää, Tero Kiveliö

3. ketju Tom Sandvik, Auvo Huotari, Kari Järvinen,
Kjell Nykvist, Jari Renko

(Jari Kiviniemi oli kyllä varsinasiesti hyökkääjä mutta ratkaisuotteluissa peluutin häntä pakkina.)

Jos ratkaisevia pelaajia täytyy Dontsan lisäksi hakea niin mv Lasse Påfs oli huikea. Hengenluojana ja taistelijana Jari Kiviniemi. Jallun ketjun tehtävänä oli eliminoida vastustajan paras ketju ja hiillostaa heidän starojaan. Sen Iso-Jallu osaisi.

Edit: lisäsin puuttuvia nimiä ja korjasin saman ikäluokan saavutuksia.
Viimeksi muokannut Tapio Osala päivämäärä 16 Huhti 2013, 11:13, muokattu yhteensä 3 kertaa
Tapio Osala
 
Viestit: 355
Liittynyt: 26 Heinä 2005, 18:16

Re: Historiaa: Sport C-jun SM-pronssi

ViestiKirjoittaja Hossa » 12 Huhti 2013, 09:59

Myöskin jos joku muistaa/osaa kertoa miten sama joukkue pärjäsi B-junioreissa, A-junioreissa ja aikanaan mihin sijoittuivat miesten joukkueissa, se olis tosi mielenkiintoista luettavaa.
Hajosiko joukkue kuitenkin jostain syystä vai veikö teinivuosien hölmöilyt pojilta riittävän tasoiset treenaushalut?
Ihan jo senkin takia mielenkiintoista että kyseessä on aika, jolloin Sportin nousu takaisin liigaan on ollut varsin realistista. Erinomainen ikäluokka kasvatettuna, muutaman vuoden takaisen liigakäynnin boostaamana jne.
Jälkikäteen voisi viisastella että oliko tuossa se hukattu tilaisuus, jonka jälkeen nousu takaisin liigaan onkin osoittautunut katkeraksi tehtäväksi.
Hossa
 
Viestit: 429
Liittynyt: 20 Maalis 2007, 20:50

Re: Historiaa: Sport C-jun SM-pronssi

ViestiKirjoittaja Tapio Osala » 16 Huhti 2013, 11:14

Vielä vähän korjasin tietoja tuohon ylle. Nyt alkaa olla aika lähellä "totuutta".

Koteihin juuri jaetuissa Sport-lehdessä on vähän toisenlaista historiatietoa tuosta C-junnujen pronssimitaleiden ainutkertaisuudesta. Olisi kiva saada lopullista ja varmaa tietoa 70-luvun jääkiekkokirjoista. Kuka tietää mistä voisi niitä löytää?
Tapio Osala
 
Viestit: 355
Liittynyt: 26 Heinä 2005, 18:16


Paluu Keskustelut - Diskussion

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa