Keskustelua kannattajatoiminnasta ja sen kehittämisestä

Jääkiekkokeskustelua laidasta laitaan. Pelaajat, ottelut, valmennus ym. kaikki tämän otsikon alle. Diskussion även på svenska - gärna även under egna rubriker.

Keskustelua kannattajatoiminnasta ja sen kehittämisestä

ViestiKirjoittaja Prudden » 04 Joulu 2016, 19:37

Morjens,

Ajattelin avata tällaisen ketjun, koska kannattajatoiminnan taantumisesta on keskustelua vähän joka puolella, eri ketjuissa ja tuolla toisellakin foorumilla sekä ennen kaikkea sen näkee konkreettisesti hallilla sekä nykyään peruutettuina ja vähenevinä kannattajamatkoina.


Toivottavasti tässä ketjussa voidaan hyvässä hengessä, rakentavasti ja jopa kehittävää kritiikkiä hyödyntäen keskustella kannattajatoiminnan kehityksestä ja "uudelleentulemisesta".

Onhan näitä taantumia ennenkin nähty, mm vuosituhannen vaihteessa, jonka jälkeen homma lähti sitäkin suurempana ilmiönä kehittymään, joten eiköhän tästäkin taas kannattajatoiminta kehity ja lähde uuteen liitoonsa. Huoli tuntuu silti olevan päällimmäisenä jokaisella ajatuksena. Mihin tie vie?

Toivonkin ja toivotankin tähän ketjuun sekä RA:n että Ultrasin nykyisiä jäseniä ja uusia, asiasta kiinnostuneita aktiiviseen ajatustenvaihtoon. Toivottavasti yhdessä voidaan tehdä kannattajatoiminnasta entistäkin isompaa ja ennen kaikkea jokaiselle unohtumatonta.

Kritiikkiä osaltani heti tähän kärkeen siinä muodossa, että paljon kuulee ja lukee "uusista naamoista". Tästä herää ainakin minulla nopeasti ajatus, ettei uusia kannattajia edes välttämättä haluta ja että halutaan olla pieniä kuppikuntia. Miten hanke etenee, jos näin todella on ja toivon sydämestäni olevani väärässä tulkintani osalta.

En halua tässä itsestäni luonnollisesti kirjoittaa, koska se ei ole agenda, mutta otan itseni esimerkiksi. Olen niitä Suvilahden sivussa suutaan vaahdossa piesseitä pikkupoikia isojen poikien seassa, kunnes tietyt eri syyt johtivat siihen, että en enää otteluissa juurikaan käynyt ja lopuksi se ei ollut enää edes mahdollista. Veri veti kuitenkin takaisin hallille, mutta huomasin välittömästi, että porukka oli vaihtunut lähes täysin. Tässä ei mitään vikaa ja tuskin dramatiikkaakaan. Ikäpolvi oli vaan vaihtunut ja kasvot kastomossa muuttuneet ja kannattajatoimintakin kehittynyt potenssiin aikaisemmasta. En silti tuntenut oloani mukaankuuluvaksi, tosin en välttämättä enää olisi siellä pää märkänä halunnutkaan olla "ytimessä" mukana. Aikaa on kuitenkin kulunut tästäkin, mutta silti kannattajaryhmätoiminta tuntuu hieman etäiseltä. No, en ole toki sinne "ytimeen" halunnut omasta halustanikaan tunkeakaan enää.

Uskon silti, että olisi huomattavan paljon niitäkin, jotka haluaisivat olla jopa ihan aktiivisestikin mukana, mutta eivät joko ujouttaan tms halua tai tuntevat kannattajatoiminnan vaan liian etäiseksi. Miten saadaan uusia capoja, kannattajatoiminnan kehittäjiä, primusmoottoreita ym, jos "uudet naamat" eivät tunne itseään ryhmään halutuiksi tai että lähestyminen tuntuu vaikealta? Joskus timanttikin voi tarvita sen kuuluisan perc:lle potkaisun, ennen kuin koneet lähtee kunnolla käyntiin. Kannattajaryhmään osallistuminen pitäisi siis mielestäni tehdä helpommin lähestyttäväksi. Ei tarvita sirkushuveja tai houkuttimia, Sportin kannattaminen tulee sydämestä, mutta lähestyttävyys tulee tehdä helpoksi ja sellaiseksi, että sen "random jaska tai marja-Liisan", eli "uuden naaman" on helppo ryhmää lähestyä ja ryhmään mukaan tulla. Kuten Sportti39 tuolla toisaalla loistavasti esimerkillään kirjoitti, voi kuka tahansa myydä Sportille sydämensä yhdessä yksittäisessä ottelussakin. Mitä enemmän meitä puolestaan on, sitä enemmän tulee ajatustenvaihtoa ja kannattajatoiminta kehittyy.

Itse uskon, että kannattajaryhmää ja Sportin kannattamista olisi helpompi lähestyä ja siihen sitoutua, jos hallilla olisi vaikka kannattajaryhmän oma infopiste. Vaikkapa siinä, missä jäsenkortitkin jaetaan. Päälle RA-kyltti ja taustalle vaikka töllö, jossa mainittaisiin tulevista vieraspelimatkoista jne. Infopisteellä voisi ilmottautua vierasreissuhihin ja kysellä "tyhmiä", kysellä jäsenyydestä, mitä tahansa. Ei edelleenkään mitään sirkushuveja ja/tai houkuttelemista, jokainen Sport-sydän kyllä löytää yhteisönsä, mutta ei ole myöskään mielestäni väärin tuoda mahdollisimman helpoksi lähestyä kannattajaryhmää, myöskään niiden ujoimpienkaan. Kun uusi, asiasta kiinnostunut henkilö huomaa, että täällähän on pelkästään hyvää porukkaa, kuten onkin ja että tännehän on helpoo tulla menoon mukaan ja saada hyväksyntää, voi kannattajaryhmä ja itse kannattaminen nousta nopeastikin uusille siiville entistäkin elinvoimaisena. Tätähän me kaikki kuitenkin halutaan? Eikös!?

Olen osaltani puhunut. Toivottavasti tästä ketjusta saadaan mahdollisimman kattava ja pitkä.

Toivon myös, ettei kukaan ymmärrä tätä kirjoitusta väärin. Tarkoitus on edistää kannattamista, ei ketään tai mitään syyllistää tai kenekään varpaille astua.

Vaasan Sportin kannattajatoiminta on, kuten tiedämme maamme vanhinta, suurinta ja arvostetuinta. Toivottavasti yhdessä olemme sitä jatkossakin ja entistäkin suurempina!

Kiitos, sana on vapaa....
Prudden
 
Viestit: 1325
Liittynyt: 04 Huhti 2009, 22:32

Re: Keskustelua kannattajatoiminnasta ja sen kehittämisestä

ViestiKirjoittaja Peksi1978 » 04 Joulu 2016, 20:30

Mitä mieltä muut ovat capon toiminnasta otteluissa? Mielestäni hän yrittää kyllä täysillä saada katsomoa mukaan,oli mikä ottelu tahansa. KalPa ottelussa hän laittoi laulun poikki ja piti pienen puhuttelun fanikatsomolle ja ihmetteli miksi katsomossa on paljon väkeä ja tunnelma on surkea. Pienen puheen jälkeen hänelle naurettiin enkä ymmärrä miksi! "C'moon kaikki nyt mukaan" mitä hauakaa tuossa on? Selkäni takani supistiin,että miksi tuollaisia sekopäitä päästetään katsomoon.
Peksi1978
 
Viestit: 17
Liittynyt: 23 Loka 2016, 18:33

Re: Keskustelua kannattajatoiminnasta ja sen kehittämisestä

ViestiKirjoittaja Outpost » 04 Joulu 2016, 21:46

-
Viimeksi muokannut Outpost päivämäärä 01 Maalis 2020, 20:06, muokattu yhteensä 1 kerran
Outpost
 
Viestit: 2384
Liittynyt: 25 Tammi 2014, 23:54

Re: Keskustelua kannattajatoiminnasta ja sen kehittämisestä

ViestiKirjoittaja Hossa » 04 Joulu 2016, 22:30

Outpost kirjoitti:Sitten saisivat sopivan hajuraon "sekopäisiin". Nimittäin siitä ei kertakaikkiaan tule mitään jos päädyssä irvaillaan ja huudellaan. Mielestäni fanipäätyyn capolle mikki käteen ja kaiuttimia sinne tänne.


Tuo on aivan totta, mutta se että jollain irvailijoilla ja huutelijoilla on tuollainen asema fanipäädyssä on tietysti jo itsessään merkki siitä että fanipäädyssä ei meno ole parhaiden päivien tasolla. Parhaimpina aikoinahan mitkään irvailijat ja huutelijat ei olisi saaneet ääntään edes kuuluviin vaan olisivat jääneet auttamatta vikinöineen jalkoihin. Nyt ilmeisesti kannattajaporukka on sen verran heikentynyt että tällainen häiriköinti on yllättäen siellä mahdollista.

Toisaalta hämmästyttää se että Oulussa asti käydään kahinoimassa, mutta omassa kannattajapäädyssä samaiset ryhmät eivät saa 'kuria' pidettyä? Eikö siinä ole jotain nurinkurista? Enkä nyt siis mitään fyysistä ehdota mutta luulisi että riittävän joukon presenssikin saisi muutaman nillittäjän hiljaiseksi.

Yleisellä tasolla jokaisessa virallisessa ja epä-virallisessa ryhmässähän painitaan ennemmin tai myöhemmin sen kysymyksen parissa että pidetäänkö ryhmä suljettuna tai heikosti uusiutuvana 'kaveriporukkana' vai halutaanko että ryhmä on perustajiaan suurempi ja rekrytoida aktiivisesti uutta nuorempaa verta ja pakkosiirtää valtaa siihen suuntaan. Jos en väärin ymmärrä niin Ultras on alunperin ollut vähän tällainen ydinryhmä/kaveriporukka muun fanitominnan sisällä. Kovassa ytimessä. Ja suurine ansioineen. Mutta en olisi yllättynyt jos tilanne olisi se että nyt kun 10 vuotta on kulunut niin 20-kymmpiset onkin muuttuneet 30-kymppisiksi ja onkin jo perhe ja lapset ja opiskelutkin vaihtuneet töiksi ja aikaa fanitoiminnalle ei samalla tapaa ole. Jos ei uutta polvea ole siinä vaiheessa otettu sisään ja aktiivisesti siirretty valtaa heille niin tällainen notkahdus on hyvin mahdollinen, jopa todennäköinen.

Ja tämä on nyt vaan tällaista pohdintaa siitä että missä mennään, joten tarkoitus ei ole mitään tai ketään osoitella. Enemmän kannattaa kaikkien miettiä sitä että miten tästä eteenpäin.
Hossa
 
Viestit: 429
Liittynyt: 20 Maalis 2007, 20:50

Re: Keskustelua kannattajatoiminnasta ja sen kehittämisestä

ViestiKirjoittaja Peksi1978 » 04 Joulu 2016, 22:35

Irvailijat ja huutelijat ovat näitä jotka ovat fanikatsomossa täysin hiljaa jokaisessa ottelussa.Kun tämä capo yrittää saada tunnelmaa niin hänelle naureskellaan ja irvaillaan hiljais olijoiden toimesta.
Peksi1978
 
Viestit: 17
Liittynyt: 23 Loka 2016, 18:33

Re: Keskustelua kannattajatoiminnasta ja sen kehittämisestä

ViestiKirjoittaja Sportti39 » 04 Joulu 2016, 22:39

Samaa mieltä. Capon toiminta ollut mielestäni hyvää. Jos jotain parannettavaa haluan caposta välttämättä etsiä ja rankentavaa palautetta antaa, niin capokin voisi laulaa kokoajan tai ainakin lähes kokoajan niin kuulisi ylemmäskin paremmin missä kohtaa laulua mennään, koska tuo ääni tosiaan on ongelma. Heti jos vähän ylemmäksi noustaan ja jokainen henkilö ei enää laula niin vaikea tietää missä kohtaa mennään. Muutaman rivin alempana laulavat ovat selin, jolloin on vaikea erottaa sanoja. Ja tätäkin tosiaan hankaloittaa nuo, jotka ovat asenteella "minä en ainakaan laula mitä sä sielä edes heilut". Nämä saisivat olla aivan muualla (motari?)

Toisaalta sitten pelottaa että riittääkö porukkaa päätyyn jos motariin kaikki jotka eivät laula. Väljä päätykään ei liene kovin optimaalinen tilanne vaikka kaikki laulaisivatkin. Toivottavasti olen väärässä ja porukkaa riittää silti paljon ja kaikki olisivat mukana kannatuksessa. Toinen vaihtoehtohan voisi olla jonkun "neliön" maalaaminen/teippaaminen katsomon keskiosaan. Ja jotain että tänne alueelle pääsee suunsa avaamalla tms. Toki muuallain saa laulaa, mutta tämän sisällä kaikki laulaisivat koko ajan eikä tarvisi kuunnella mitään turhia kommentteja. Jos seuralle on mahdotonta repiä ne prkln penkit sieltä motarilta loppukaudeksi niin tää vois toimia ees loppukauden kokeiluna?

RA "infotiski" voisi myös olla hyvä ajatus. Innokkaita varmasit löytyisi. Myös yhteydenotto toisinpäin voisi toimia. Jos capo tai joku muu huomaa jonkin aktiivisen, niin menee suoraa kyselemään että kiinnostaisko tällainen. Tulee heti olo että on tervetullut ja halutaan mukaan, jos siis ryhmät edes haluavat porukkaa mukaan. Vierasreissuille ilmoittautuminenkin saattaisi tulla helpommaksi "infotiskillä". Monta kertaa on kuullut että keskustellaan ryhmissä että " -Ooksä ilmoittautunu? -En oo, mutta vois lähteä jos tulee joku 20-30 niin saa kunnolla ääntä" Uskoisin että jos nämä kaikki "lähden jos tulee tarpeeksi" ilmoittautuisivat niin porukkaa riittäisi. Uskoisin että kynnys ilmoittautua fanipäädyssä muiden kanssa samaan aikaan ottelun erätauolla on matalempi ku vapaa-aikana sähköpostia lähettäen. Tähän tottakai capo vielä mainostamaan että käykää pistämäs nimiä listaan nii lähdetään huutamaan isoolle kirkolle. Jos vakioporukkaa on nyt joku 30-40(?) jotka laulaa niin kuvittelis että niistä sais hyvän "rungon" kasaan joka reissulle jos ees puolet kyseisestä porukasta pääsis tulemaan. Aina jollain on jotain menoa mutta ei pitäisi olla mahdottomuus. Ja tunnelmakin olis aina taattu. Siihen sitte mukaan muita innokkaita reissaajia ja kannustajia.

Ja tosiaan capoilusta nyt vielä sen verran että niitä uusia capojakin sais "kouluttaa". Silloin kun "normicapo" ei oo ollu paikalla on ollut aika vaisu tunnelma. Raumallakin oltiin kuulemma aika hiljaa eilen vaikka porukkaa oli. Jos capoja olis "koulutettu" useampi ku yksi niin ei olisi aina siitä kiinni jos joku sairaana tai ei pääse reissuun. Ja mielestäni se vaatii jonkinlaista ohjeistusta ja tukea että sinne pystyy hyppäämään. Ja ilman capoa omien kokemusten perusteella ei tuu mitään. Fanipäädyssäkin on niitä erittäin aktiivisia niin siitä RA:n pitkänlinjan kaverit ja muut opastamaan ja "pakottamaan". Suomalainen on niin pirun jäärä ettei se laula jos ei joku huuda edes - eikä mee huutamaan eteen jos ei muut "pakota". Olettaen että uusia halutaan "ajaa sisään". Tottakai porukka silloin muuttuu - mutta kannattajatoiminta ja -kulttuuri säilyy. Ja ei ketään varmasti olla ajamassa pois. Samat porukat pysyy mutta lisää tulee ja ei ole koko fanipäädyn loppu jos joku joutuu vähentämään juurikin vaikka perhesyistä kuten edellä mainittiin.
Sportti39
 
Viestit: 6
Liittynyt: 02 Joulu 2016, 16:55

Re: Keskustelua kannattajatoiminnasta ja sen kehittämisestä

ViestiKirjoittaja Outpost » 04 Joulu 2016, 22:44

-
Viimeksi muokannut Outpost päivämäärä 01 Maalis 2020, 20:06, muokattu yhteensä 1 kerran
Outpost
 
Viestit: 2384
Liittynyt: 25 Tammi 2014, 23:54

Re: Keskustelua kannattajatoiminnasta ja sen kehittämisestä

ViestiKirjoittaja Hartsportti » 05 Joulu 2016, 15:52

Mitä tapahtuu jos huutelijat ja tuppisuut saadaan toisen päähän? Pääty on väljempi tai tilalle tulee yhtä hiljaisia katsojia/kannattajia. Jotenkin pitäisi saada päädyssä seisovat mukaan pitämään ääntä, eikä yrittää ajaa pois. Tässä muutama konkreettinenkin asia, joista voisi olla apua:

Laulujen sanat ajantasalle, ainakaan uusinta ruotsinkielistä ei löydy U06:n sivuilta (ylemmäs katsomoon ei ole selvinnyt mitä siinä lauletaan). Uusille kannattajille flyereita, joita voi jakaa tauoilla tai vaikka poimia mukaan edellä mainitulta infotiskiltä. Sisältöön puffia RA/U06 ja linkki laulut-sivulle QR-koodina. Siis sähköinen lauluvihko mobiili-nuorisolle.

Yhteisöllisyys on päivän sana. Tehdään siis jotain ihan muuta kuin kiekkoon liittyvää, esim. sopivia tempauksia jonkin hyvän asian puolesta. Somessahan näitä leviää, joten kai sieltä joku järkeväkin juttu voisi löytyä. Ennen peliä tai pelin jälkeen voisi olla tilaisuuksia, joihin on matalampi kynnys osallistua, kuin reissuille tai vuosikokoukseen. Aiheina voisi luonnollisesti olla pelaajan tai muun kiinnostavan henkilön haastattelu. Ideoita on varmasti monella, joten miksei sekin voisi olla yksi aihe, siis brainstorming. Varmasti myös porukassa on taiteellisia ihmisiä, joista voisi olla apua tifojen teossa. Koska muuten viimeksi päädyssä on ollut tifo?

Capot mielestäni yrittävät kyllä kaikkensa, mutta välillä tuntuu homma turhauttavan, kun ei porukka ole mukana. Jokainen meistä on kuitenkin ollut "turisti" aluksi, joten turha haukkuminen ainakin pois. Jotenkin jos hommaan saisi lisää pelisilmää, nopeampaa reagointia pelitapahtumiin ja chänttien vaihtoon. Huudellaan sitten mielummin yhdessä vastustajan molarille ja Pikkaraisille, kuin toisillemme. Usein hyvä meno lässähtää liian pitkään jatkuvaan samaan lauluun.
Hartsportti
 
Viestit: 56
Liittynyt: 02 Huhti 2009, 23:20
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Keskustelua kannattajatoiminnasta ja sen kehittämisestä

ViestiKirjoittaja Sportti39 » 05 Joulu 2016, 17:34

Hartsportti kirjoitti:Yhteisöllisyys on päivän sana. Tehdään siis jotain ihan muuta kuin kiekkoon liittyvää, esim. sopivia tempauksia jonkin hyvän asian puolesta. Somessahan näitä leviää, joten kai sieltä joku järkeväkin juttu voisi löytyä. Ennen peliä tai pelin jälkeen voisi olla tilaisuuksia, joihin on matalampi kynnys osallistua, kuin reissuille tai vuosikokoukseen. Aiheina voisi luonnollisesti olla pelaajan tai muun kiinnostavan henkilön haastattelu. Ideoita on varmasti monella, joten miksei sekin voisi olla yksi aihe, siis brainstorming. Varmasti myös porukassa on taiteellisia ihmisiä, joista voisi olla apua tifojen teossa. Koska muuten viimeksi päädyssä on ollut tifo?


Jotain pelin jälkeistä toimintaa tosiaan voisi olla. Helpottaisi ruuhkiakin jos osa jäisi hallille. En usko että yhden matsibussin lähteminen tunti ottelun jälkeen olisi vaikea hoitaa. Mites perinteinen marssi savujen kanssa ennen jotain peliä? Tifolla ja marssilla ainakin saisi näkyvyyttä.

Tuli mieleen miksei lippujakin voisi heiluttaa aina pitkillä pelikatkoilla? Nyt heilutetaan vain isoja u06 ja rödwitt lippuja, mutta onko mahdoton ajatus että kaikkia lippuja heilutettaisiin ympäri katsomoa? Näyttäisi aika pirun hienolta. Ei kai se voi fanikatsomossa ketään häiritäkään?
Sportti39
 
Viestit: 6
Liittynyt: 02 Joulu 2016, 16:55


Paluu Keskustelut - Diskussion

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron