väärä ilmianto ja rikoslaki

Sport-kannattajien fanimatkat ja muut keskustelut

väärä ilmianto ja rikoslaki

ViestiKirjoittaja sähköjänis » 30 Loka 2006, 10:29

Sportin kannattajia odotti 14.10 Savonlinnassa useampikin poliisi. Sama asia oli ollut Heinolassa 26.10. Nyt kuulin, että Kajaanissa viime lauantaina (28.10) jälleen sama juttu (ja paikalla kaksi Sportin kannattajaa).

Kyse ei ole mistä tahansa poliisin näkyvillä olosta, vaan ovat odottaneet nimenomaan Sportin kannattajia ja tästä syystä paikalla olleet.

Lehtitieto (uutisankka?) Savonlinnan pelin jälkeen kertoi, että ilmoitus mahdollisesta huligaanien saapumisesta otteluun oli tullut Vaasasta. Tätä ei voi todentaa tahi kiistää vielä. Todennäköisimmin tämä "erityiskohtelu" johtuu jääkiekkoliiton kaikille seuroille lähettämästä kirjeestä, jossa "varoitetaan Sportin kannattajista ja heidän mahdollisesti aiheuttamistaan järjestyshäiriöistä" (jollainen kuulemma on seuroille lähtenyt).

Kun me kaikki vierasotteluita(kin) katsomassa käyvät tiedämme, mitään organisoitua tai tarkoitushakuista ilki- tai väkivaltaan pyrkimistä ei Sportin kannattajilla ole, syntyy erittäin mielenkiintoinen ja suuri kysymys:

Rikoslain 15 luku 6 § Väärä ilmianto:

"Joka antaa esitutkinta- tai muulle viranomaiselle taikka tuomioistuimelle väärän tiedon ja siten aiheuttaa vaaran, että ilmiannettu pidätetään, vangitaan tai joutuu muun pakkokeinon kohteeksi tai joutuu syytteeseen tai tuomitaan rangaistukseen tai muuhun rikosoikeudelliseen seuraamukseen virheellisin perustein, on tuomittava väärästä ilmiannosta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi vuodeksi." (korostus jäniksen)

Nyt olisi mielenkiintoista nähdä, missä muodossa jääkiekkoliiton kirjeessä tämä varoitus Sportin kannattajista lukee. Ainakin reaktioista päätellen kovin lempeässä muodossa se ei ole. Jos siinä turhan suoraan sanotaan tyyliin, "Sportin kannattajat aiheuttavat ongelmia" tms, on raja väärään ilmiantoon ylitetty ja meikeläinen marssii tekemään kiekkoliitosta rikosilmoituksen. En nimittäin aio sietää taskujen tutkimista(=pakkokeino) jne, ilman mitään oikeutettua syytä. *kirosana*

EDIT:
Turvatarkastus on jotain vallan muuta kuin yhteen ryhmittymään kohdistuva diskriminoiva ruumiintarkastus. Turvatarkastuksen suorittaa (tässä tapauksessa) ottelun järjestäjä, ei poliisi. Ja se tehdään kaikille sisään pyrkiville. Ja turvatarkastusta tehdessä ei tarvitse olla vakaata epäilystä. Sen sijaan (väärä) ilmianto johtaa poliisia harhaan ja poliisi suorittaa tarkastuksen tämän ilmoituksen perusteella, ei yleisistä turvajärjestelyistä johtuen, tai on kutsuttuna paikalle ko. syystä. Tässä on vissi ero.

Eli nyt tietyt varotoimet perustuvat tähän ilmoitukseen, ei todelliseen tilanteeseen.
Viimeksi muokannut sähköjänis päivämäärä 30 Loka 2006, 12:42, muokattu yhteensä 3 kertaa
sähköjänis
 
Viestit: 175
Liittynyt: 02 Elo 2005, 08:40

ViestiKirjoittaja Sir Cannon » 30 Loka 2006, 11:41

Kuulostaa aika pahalta..
Toki oikeus on tutkia turvatarkastuksen nimissä, mutta silloin on, tai pitäisi olla, vakaa epäilys jostain. Kohtuuden nimissä pitäisi silloin myös tutkia muita kuin Sportin kannattajia. Kuulostaa rasistiselta toimenpiteeltä.

Toivottavasti joku Sportista vastaa tähän (laitoithan myös Sportin henkilökunnalle Saari/Välimäki tmv. suoraan ton kyselyn) ja myös jääkiekkoliitto (laitoithan myös jääkiekkoliittoon kyselyn oikeusturvasta)
"Sä olet epäonnistunut työssäsi täydellisesti ja sun elämä on muutenkin pelkkää p*skaa"
-pastori
Sir Cannon
 
Viestit: 174
Liittynyt: 12 Huhti 2006, 14:24

ViestiKirjoittaja raimos45 » 30 Loka 2006, 13:22

Kirkkonummella ollessani siellä vierasmatsissa, niin siellä ei ainakaan ollut mitään erikoisvartiointia tai muita tarkastuksia. Mutta tulinkin hyvissä ajoin matsiin jo ensimmäisen lipunmyyjän kanssa, jos niitä sitten oli useampia, ainakaan viime vuonna ollut kuin vain yksi lipunmyyjä.
Mutta, kyllä kieltämättä tuntuu hätävarjoittelun liioittelulta tämä "meidän turvallisuutemme vartiointi".
Wanhan Waasan Fani
raimos45
 
Viestit: 353
Liittynyt: 10 Helmi 2006, 00:48

ViestiKirjoittaja Anonymous » 06 Marras 2006, 12:32

Onko tämä asia edennyt mitenkään?

Toivoin että sinä, sähköjänis olisit tehnyt tästä "väärästä ilmiannosta" rikosilmoituksen! Kun olet tutustunut tähän aiheeseen ja näyttää nuo lakipykälätkin olevan hallussa. On törkeää että Vaasan Sportin faneja vainotaan tällä tapaa.

Ilmoittelehan palstalle jos tämä asia etenee jotenkin.
Anonymous
 

ViestiKirjoittaja sähköjänis » 06 Marras 2006, 13:37

Ei ole asiassa tehty yhtikäs mitään, ainakaan vielä. Ei ole tietoa millaisessa muodossa neitikiekkoliiton tiedonanto asiasta seuroille mennyt ja mitä siinä lukee.

Ehkäpä kirjoitukseni oli kiihkossa ja "kaikkia-vääryyksiä-vastaan-sportin-silmälaseilla" -hengessä kirjoitettu, eli ei johda mihinkään, välttämättä. Tai ainakaan vielä. Katsotaan nyt miten asiat kehittyy ja kuinka sitä joutuu käsirautoihin vieraspeleissä. Syyttömänä tietty, säätänä.
sähköjänis
 
Viestit: 175
Liittynyt: 02 Elo 2005, 08:40

ViestiKirjoittaja kakkonen » 27 Elo 2007, 10:40

Onko tämä asia edennyt mitenkään?

Mielenkiinnolla odotan milloin "paha saa palkkansa". On kuitenkin käsittämätöntä jos sivistysvaltiossa ruvetaan syyttömiä tuomitsemaan pelkästään sen takia että kannattaa jotain urheiluseuraa!
kakkonen
 
Viestit: 1
Liittynyt: 27 Elo 2007, 10:31


Paluu Red Army

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron